فشار خون بالا را قاتل خاموش می نامند زیرا باعث سکته های مغزی و قلبی بدون ایجاد بروز علائم اولیه می شود.
هر قدر فشار خون بالاتر باشد خطر بیماری و مرگ و میر نیز بیشتر می شود . در سالهای اخیر به علت مصرف داروهای ضد فشار خون میزان مرگ و میر ناشی از آن در حد چشمگیری کاهش پیدا کرده است .
حمله های قلبی شایع ترین عوارض ناشی از فشار خون بالا است .
عوامل خطر در فشار خون بالا:
به طور کلی عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد پر فشاری موثر هستند که برخی از این عوامل قابل تغییر می باشند و برخی امکان تغییر در آنها وجود ندارد.
عوامل غیر قابل اصلاح شامل :
1- تاریخچه خانوادگی مثبت، بخصوص در خانواده های مستعد می تواند با افزایش سدیم داخل سلول و کاهش پتاسیم در ارتباط باشد اما نکته مهم این است که در فشارخون بالا در بارداری ارتباطی با مصرف نمک ندارد.
2- سن
3- جنس : تا سنین حدود 55 سالگی وقوع پر فشاری و عوارض ناشی از آن در مردان بیشتر از زنان است و بین سنین 55 تا 74 خطر ابتلا تقریباً در دو جنس برابر است و بعد از سن 74 زنان بیشتر در معرض خطر هستند .
4- نژاد : بالاترین میزان شیوع فشار خون به علت نا معلوم در میان سیاه پوستان گزارش شده که شاید مصرف بیشتر نمک و استرسهای بیشتر محیطی در آن دخالت داشته باشد .
عوامل قابل اصلاح:
1- استرس
2- چاقی : چاقی بخصوص در نواحی فوقانی بدن ( چاقی سیب شکل ) و افزایش مقادیر چربی در نواحی شکم و کمر با بروز فشار خون در آینده مرتبط است.
3- تغذیه : مصرف سدیم زیاد عامل مهمی در ایجاد پر فشاری اولیه است
4- استعمال مواد
5- دیابت
افزایش طولانی مدت فشار خون باعث اثرات سوئی روی تمام عروق بدن شده و عوارضی را در برخی ارگانها ایجاد می کند از جمله ارگانهای حیاتی نظیر مغز، کلیه ها ، قلب، و چشم ها که صدمات غیر قابل برگشتی در آنها ایجاد می کند. نارسایی قلب، نارسایی کلیه، سکته مغزی و اختلال بینایی از جمله عوارض پر فشاری است.
فاطمه قوی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و مربی گروه مامایی دانشکده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه (س)